Normal_9789051165838

Op 23 januari gaat de zestiende editie van de Nationale Voorleesdagen van start. En wij mogen één van de tien boeken die dit jaar centraal staan weggeven: ‘De kale boom’ van Uitgeverij De Vier Windstreken. Dit prachtige prentenboek gaat over Beuk. Ondanks dat het lente is, blijft hij kaal. Hij voelt zich niet lekker en wordt er verdrietig van. Maar met behulp van Meisje Eekhoorn en Klein Konijn komt hij er al snel bovenop.

Over 'De kale boom'

 
De Kale Boom van Tamara Bos is een hartverwarmend verhaal over samenwerking en vriendschap.  De prachtige collages en vrolijke illustraties van Barbara de Wolf ontlokten onze prentenboekdeskundige, Olivier (2 jaar), een verrukt ‘waaaauuuuuw’ bij het openslaan van het prentenboek. Het verhaal heeft echter een serieuze ondertoon, naar een idee van de 16-jarige Michael en zijn moeder, zoals blijkt uit de opdracht voorin het boek. Michael is ziek en verliest daardoor zijn haar. Hij kijkt in de spiegel en vergelijkt zichzelf met een boom die zijn bladeren verliest, ook al is het lente. Door deze korte inleiding zal het de (voor)lezer meteen duidelijk zijn dat het verhaal eigenlijk gaat over kanker, maar de woorden ‘kanker’ of ‘ziekte’ komen geen enkele keer in het verhaal voor. 
 
Om de kale Beuk op te vrolijken, helpen alle dieren mee om een pruik te maken van veren, plukjes wol, spinrag en andere materialen uit het bos. Beuk krijgt het er warm van, zo mooi is hij versierd. In de winter lijkt hij wel een kerstboom! Het wordt opnieuw voorjaar en Beuk voelt zich stukken beter, er groeit zelfs weer een blaadje aan één van zijn takken… 
 
In de realiteit loopt het niet altijd zo goed af natuurlijk maar het verhaal maakt zo wel op subtiele en zachte wijze de nare gevolgen van kanker bespreekbaar. Meer nog dan dat, laat ‘De kale boom’ de kracht van vriendschap zien en wat een beetje aandacht en liefde kan betekenen voor iemand die zich ‘niet zo lekker voelt’. 
 

Winnen

Wil jij heerlijk samen met je kleintje dit mooie prentenboek lezen? Vertel ons dan op Facebook hoe jij je kleuter opvrolijkt als hij of zij verdrietig is. Op de dag van het Nationale Voorleesontbijt (23 januari) maken wij drie gelukkige winnaars bekend!

Over Uitgeverij De Vier Windstreken

De Vier Windstreken is een kinderboekenuitgeverij van de mooiste boeken uit alle windstreken, en vooral bekend van de prentenboeken over De mooiste vis, de Kleine IJsbeer en over Klein-Mannetje. Daarnaast maken ze ook spannende, fantasievolle jeugdboeken en AVI-boeken met veel illustraties in kleur, die ook geschikt zijn voor kinderen met dyslexie. Kijk op www.vierwindstreken.com voor het complete aanbod.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met zes jaar. De zestiende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids