Normal_schoolbord_schoolkrijt_school

In verband met de verwachte daling van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs hebben gemeente en aanbieders van speciaal onderwijs in Arnhem, De Onderwijsspecialisten en Kentalis, besloten om de nieuwbouwplannen te wijzigen. Uitgangspunt voor beide partijen wordt dat huisvestingsplannen zoveel mogelijk worden gerealiseerd binnen bestaande gebouwen. De verwachting is dat het beschikbare budget van 77  miljoen euro niet volledig hoeft te worden aangesproken. 

Wethouder Ron König: "Aan het doel dat er kwalitatief goede schoolgebouwen moeten komen wordt niet getornd. We kunnen onze ogen echter niet sluiten voor de veranderde omstandigheden. Daarom laten we een haalbaarheidsonderzoek doen naar de gewijzigde plannen. Dat onderzoek moet in het voorjaar van 2016 zijn afgerond."

De nieuwe koers die is ingezet betekent onder meer dat er wordt afgezien van de bouw van een nieuwe campus voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Schuytgraaf. Of er voor Mariëndael en het Prisma beiden nieuwbouw moet worden gerealiseerd, wordt eveneens heroverwogen. Verder gaat de geplande uitbreiding bij de locatie aan de Bethaniënstraat voor de Dr. P.C.M. Bosschool en de Stijgbeugel niet door. In plaats daarvan wordt onderzocht of inpassing in bestaande schoolgebouwen mogelijk is, die daartoe dan moeten worden gerenoveerd of verbouwd.

In Arnhem  genieten zo'n 1650 leerlingen speciaal onderwijs op 10 locaties. In 2009 werd een plan gepresenteerd om de huisvesting voor deze groep kinderen te optimaliseren. In 2013 werd bekend dat het benodigde geld, ruim 77 miljoen daarvoor beschikbaar was. Het haalbaarheidsonderzoek dat nu wordt uitgevoerd moet uitwijzen of de gewijzigde plannen ook daadwerkelijk haalbaar zijn. 

© Nationale Onderwijsgids