CS Vincent van Gogh wil scholieren vertellen over de Molukse geschiedenis

Vierdejaars vwo-leerlingen van CS Vincent van Gogh in Assen leren drie dagen lang alles over Moluks koken, Molukse krijgskunst en Molukse muziek. Zij doen mee aan het project Molukse voetstappen, een lespakket over de geschiedenis van de Molukkers. Voor de meeste 16-jarigen is de geschiedenis van de Molukkers redelijk onbekend. Dat meldt RTV Drenthe.

Een leerlinge laat weten dat ze de Molukkers vooral kende van de gijzelingsacties en treinkapingen. Verder wist ze er niet veel van. Na de Molukse gastles is dat wel anders. “Ik weet nu wat hen is overkomen, hoe ze hier beland zijn en dat ze niet zo netjes zijn behandeld.”

Molukse geschiedenis 

Gastdocent Augustinus Tuparia uit Assen is blij dat de scholieren nu meer weten over de Molukse geschiedenis. Hij heeft de scholieren een uur lang van alles over de Molukken bijgebracht.

Gezamenlijke geschiedenis van de Molukkers met de Nederlanders 

“In de geschiedenisboeken mist de gezamenlijke geschiedenis van de Molukkers met de Nederlanders. Dat gat moeten we vullen”, aldus Tuparia. Samen met een grote groep Molukkers kwam het project Molukse voetstappen tot stand. “Zolang er niets over in de geschiedenisboeken staat, moeten wij het verhaal maar vertellen.”

Lespakketten 

Molukse Voetstappen bestaat uit een online kennisbank, waar van alles in staat over de Molukse geschiedenis en cultuur. Er zijn ook lespakketten, waar oudere Molukkers hun verhaal vertellen.

De oudere generatie geeft namelijk graag spreekbeurten. De scholieren hangen aan de lippen van Tuparia. Als er aan het einde van de les gevraagd wordt wat RMS (Republik Maluku Selatan, Republiek der Zuid-Molukken) voor staat, is dat nog lastig om goed onder woorden te brengen. Behalve dan voor de ‘halve’ Molukse die ook in de klas zit.

Directeur van CS Vincent van Gogh locatie Lariks, Martin Lutke, vindt het belangrijk dat zijn middelbare school stilstaat bij het verhaal van de Molukkers. “Onze school staat in Assen, dat is een stad met één van de grootste Molukse gemeenschappen in Drenthe.”

Molukse scholieren 

Er zitten ook veel Molukse scholieren en medewerkers van Molukse afkomst op de school. Scholieren kennen maar een aantal gedeelten van de geschiedenis, maar het is goed dat ze het hele verhaal kennen, aldus Lutke.

Lutke vindt het Molukse lesproject ook een aanrader voor andere scholen in Assen en in de rest van Nederland. De school heeft zelf ook een internationaliseringsprogramma, daar pas het Molukse project ook goed in.

Geschiedenisboeken aanpassen 

Maar het allerbelangrijkst vindt Lutke dat de Molukse geschiedenis in de lesboeken van geschiedenis wordt opgenomen. “Daarmee maken we de lesstof helemaal compleet.”

Wil je meer weten over de Molukse Geschiedenis. Luister dan zeker onze podcast Spreekbeurt terug waarin we over dit onderwerp praten met Jooz. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk