Normal_two-the-asian-factory-workers-with-safety-helmet-i-2023-11-27-05-21-53-utc

De Provinciale Staten van Overijssel hebben besloten dat kinderen tussen de herfst- en voorjaarsvakantie veiligheidshesjes moeten dragen wanneer ze naar school fietsen. Het voorstel, ingediend door de SGP, werd met ruime meerderheid aangenomen met 36 van de 40 stemmen voor. Dit meldt RTL.

SGP'er Lubbert Talen lichtte het voorstel toe terwijl hij een oranje hesje droeg. Hij vertelde dat in zijn woonplaats Staphorst het al een gewoonte is dat kinderen tijdens de wintermaanden een veiligheidshesje dragen. Dit zou hun zichtbaarheid vergroten en helpen om ongelukken te voorkomen.

Reacties van de politiek en de gemeenschap

Hoewel het plan door bijna alle partijen werd ondersteund, beschouwde D66 het als enigszins betuttelend, vooral voor middelbare scholieren. D66-Statenlid Niels van Elk uitte zijn zorgen over de last die dit voor ouders kan vormen. Ondanks deze zorgen is de hoop dat het dragen van veiligheidshesjes een normale zaak zal worden voor kinderen die in het donker naar school fietsen.

Resultaten uit de praktijk

Jan Kuijpers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst waar het dragen van veiligheidshesjes al 20 jaar gebruikelijk is, meldde dat het moeilijk is om het directe effect te meten. Echter, volgens hem hebben er de afgelopen jaren geen ongelukken plaatsgevonden onder zijn leerlingen tijdens de reis naar school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer