Normal_multiethnic-group-of-students-at-school-2023-11-27-04-50-09-utc

In Nederland kun je op het voortgezet onderwijs verschillende onderwijsniveaus volgen. Elk niveau is afgestemd op de behoeften van de leerlingen. De verschillende niveaus zijn: Praktijkonderwijs, Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs, Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs en Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. In deze tekst vertellen we meer over de middelbare scholen en de verschillende niveaus. Daarnaast bespreken we ook de eventuele doorstroommogelijkheden binnen de niveaus op de middelbare school. 

Praktijkonderwijs (PrO)

Voor leerlingen die moeite hebben met leren en een praktisch ingestelde opleiding nodig hebben, is er het Praktijkonderwijs. Hier ontwikkelen de leerlingen praktische vaardigheden en worden daardoor voorbereid op het zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij en het werkveld. Het Praktijkonderwijs duurt meestal vier tot vijf jaar, afhankelijk van de leerling. 

Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) 

Ook het VMBO is bedoeld voor leerlingen die beter functioneren met een praktische opleiding. Het VMBO duurt vier jaar en is vaak een opleiding voor het MBO. Binnen het VMBO zijn er wel verschillende niveaus te vinden. De niveaus zien er als volgt uit: 

  • Basisberoepsgerichte Leerweg (BBL): gericht op leerlingen die goed zijn in praktische vakken en later een beroep willen leren.
  • Kaderberoepsgerichte Leerweg (KBL): combineert theorie en praktijk en bereidt voor op het mbo.
  • Gemengde Leerweg (GL): meer theoretisch dan KBL, maar ook met praktijkvakken.
  • Theoretische Leerweg (TL): vergelijkbaar met de vroegere mavo, voornamelijk theoretisch en bereidt voor op het mbo of havo.

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (HAVO)

Voor mensen die theoretisch zijn ingesteld, en door willen stromen naar het HBO, is er de HAVO. Op de HAVO worden veel verschillende vakken gegeven zoals aardrijkskunde, wiskunde, Engels, Frans, Duits, Spaans, biologie en nog veel meer. De leerlingen krijgen les en leren de brede theoretische basis kennen als voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs. De HAVO duurt in totaal vijf jaar zonder vertraging. Na de HAVO kunnen leerlingen doorstromen naar het HBO om hier een bacheloropleiding te volgen. 

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO) 

Het VWO is het hoogste niveau van de middelbare school. Leerlingen met een theoretische en wetenschappelijke instelling die willen doorstromen naar de universiteit. Het VWO duurt in totaal zes jaar. Binnen het VWO zijn er twee niveaus: 

  • Atheneum: Theoretisch onderwijs zonder klassieke talen.
  • Gymnasium: Atheneum plus klassieke talen (Latijn en/of Grieks).

Na het afronden van het VWO kunnen leerlingen ervoor kiezen om een opleiding te volgen op de universiteit. 

Middelbare scholen en de verschillende niveaus: overige onderwijsvoorzieningen 

Voor leerlingen die speciale behoeften hebben met betrekking tot onderwijs. Deze behoeften kunnen ontstaan door bijvoorbeeld fysieke, mentale of gedragsmatige beperkingen. Voor deze leerlingen worden aanpassingen gemaakt in het curriculum en de begeleiding. Hierdoor kunnen ze, op een voor hen geschikte manier, toch leren op de middelbare school. 

Middelbare scholen en de verschillende niveaus: doorstromen

Binnen de middelbare school kun je ook doorstromen naar een ander niveau na het behalen van een diploma. Heb je bijvoorbeeld de HAVO afgerond? Dan kun je er nog voor kiezen om het VWO diploma te halen. Het kan zijn dat een leerling graag op de universiteit wil studeren maar geen VWO heeft afgerond. In dit geval is het dan handig om alsnog VWO te volgen. Hierdoor kunnen ze zich inschrijven bij een opleiding op de universiteit. 

Meer weten over middelbare scholen?

Wil je graag meer lezen over middelbare scholen en de verschillende niveaus? Bekijk dan de sectie voortgezet onderwijs op de Nationale Onderwijsgids.