Eerste medewerkers van het UCR horen dat ze hun baan kwijt zijn

UCR-studenten kwamen woensdagmiddag 19 februari bij elkaar om naar de speech van professor Friedman te luisteren. Na zijn toespraak kreeg hij te horen dat hij zijn baan kwijt is. Het UCR moet van 23 werknemers afscheid nemen. Dat komt door de teruglopende studentenaantallen en kabinetsbezuinigingen. Dat meldt Omroep Zeeland.

De UCR-studenten verzamelden zich op het universiteitspleintje om hun antropologie-professor Friedman. Hij had al een klein vermoeden dat hij die middag zijn baan zou kwijtraken, maar hij wil zijn studenten nog een laatste keer spreken.

Onprofessioneel 

Politicologie-student Rune Oomen vindt hoe het loopt op de UCR erg onprofessioneel. “Het UCR vraagt wel duizenden euro’s meer dan universiteiten in andere steden. In mijn bachelor heb ik al 12.000 euro gestoken en mijn diploma heb ik over vijf weken in handen. Straks is het allemaal niets meer waard.”

Meerdere werknemers zijn ontslagen 

Friedmans vrouw is ook professor bij het UCR, maar zij kreeg eerder op de dag al te horen dat ze haar baan kwijt was. Oomen weet dat er al meerdere UCR-werknemers ontslagen zijn. Het gaat voornamelijk om hoogleraren, want die zijn het duurst. “Er zijn nu al veertien werknemers ontslagen, dat heb ik gelezen in de verschillende groepsapps.”

Na een half uur gaat de deur van het universiteitsgebouw open. Friedman stapt naar buiten met de mededeling dat hij zijn baan definitief kwijt is. Studenten moeten ervan huilen en vliegen elkaar in de armen. Friedman probeert ze nog een beetje op te fleuren, maar echt vrolijk wordt het niet op het pleintje.

Universiteit is gesloten 

Studenten kregen op woensdag 19 februari via een e-mail te horen dat de universiteit de deuren sloot tot 2 maart. Dit was om de reorganisatie in goede banen te laten verlopen. De studenten waren het daar niet mee eens, daarom besloot het UCR maandag 24 februari weer open te gaan. Studenten proberen deze week zoveel mogelijk zelf hun lessen voor te bereiden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk