Grote personeelstekorten bij Achterhoekse kinderopvanglocaties

Kinderopvanglocaties van Humankind in de Achterhoek kampen met grote personeelstekorten door coronabesmettingen of verplichte quarantaine. Honderden kinderen kunnen daardoor niet naar de opvang deze week. Sommige locaties zijn genoodzaakt om helemaal te sluiten. Dit meldt de Gelderlander. 

Iedere opvanggroep heeft verplicht een minimaal aantal medewerkers. Voldoen opvangcentra niet aan deze wettelijke verplichting, dan kunnen de deuren niet open. Dat is nu het geval op verschillende locaties van Humankind in de Achterhoek en de Liemers. Het totale uitvalpercentage van personeel staat op dit moment op 12,5 procent. Een normaal percentage is 4 procent. Dat is dus drie keer zoveel uitval als normaal. De kinderopvangorganisatie met meer dan 470 locaties verspreid door het land, moet groepen en locaties in de regio Achterhoek sluiten als gevolg daarvan.

Piek in Gaanderen,Bronckhorst en Oude IJsselstreek 

“De piek van de uitval zien wij in Gaanderen en delen van de gemeenten Bronckhorst en Oude IJsselstreek. Ook in de Liemers zitten veel collega’s thuis met corona of in quarantaine, omdat een huisgenoot corona heeft”, legt assistent-regiodirecteur Mieke Bakens uit. Voor kinderen die hierdoor thuis komen te zitten, moeten ouders een andere oplossing vinden. Het geld dat ze voor de uitgevallen dagen hebben betaald, krijgen ze automatisch teruggestort.

Door: Nationale Onderwijsgids