Normal_normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder: de kloof tussen kinderopvang en basisschool moet worden gedicht, VO-HO netwerken halen meer scholieren naar technisch onderwijs en onderwijsorganisaties en -bonden scharen zich achter PO in Actie.

Kloof kinderopvang en basisschool

De kloof tussen kinderopvang en basisschool moet verdwijnen om verlies van kennis bij de overstap zo veel mogelijk te voorkomen. Er is betere samenwerking nodig. Opvang en school moeten zelfs compleet kunnen samengaan in een 'leer- en ontwikkelcentrum'. Dat adviseert de taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang. De experts willen dat voortaan de individuele behoeften van ieder kind centraal staan, zodat voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar één ononderbroken "ontwikkellijn'' ontstaat. De uiteenlopende beroepskrachten zouden hun kennis moeten bundelen in teams. Om de positie van kinderen uit armere gezinnen te verbeteren, willen de deskundigen dat alle kinderen van twee tot en met twaalf jaar gratis een bepaald aantal uren opvang per week kunnen krijgen. Ook doen zij aanbevelingen om barrières te overwinnen op gebieden als cao's, btw en huisvesting, maar ook toezicht en medezeggenschap.

PO in Actie

PO in Actie pleit voor een eerlijker salaris en minder werkdruk. De protestbeweging van leraren op Facebook heeft inmiddels ruim 30.000 leerkrachten uit het primair onderwijs achter zich staan. Eind februari begon de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer de facebookgroep PO in Actie om aandacht te vragen voor de ongelijkheid in salaris van docenten en de hoge werkdruk. Inmiddels staat een manifest online die de politiek oproept een eerlijk salaris en minder werkdruk in het regeerakkoord op te nemen. Tot de ondertekenaars behoren PO in actie, PO-Raad, Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV en vakorganisatie FvOv. Als de onderwijsverbeteringen niet doorgevoerd worden, ziet PO in Actie staken als onvermijdelijk.

Overig onderwijsnieuws

  • Zowel voor het hoger beroepsonderwijs als voor universiteiten is een principeakkoord bereikt over aanpassing van de cao. Deze moeten nu vervolgens goedgekeurd worden door de achterban van beide onderwijssectoren.
  • De regionale VO-HO netwerken spelen een significante rol in de toename van het aantal havo/vwo-leerlingen met een N-profiel dat doorstroomt naar het bètatechnisch hoger onderwijs. In 2015/2016 steeg dit tot 60 procent.
  • Meisjes scoren sinds drie jaar hoger op de eindtoets van de basisschool dan jongens. Jongens presteren al jaren achtereen slechter. Behaalden jongens in het schooljaar 2010/2011 nog gemiddeld 536,1 punten, vorig jaar was dat 534,6 punten.
  • Zomerscholen zorgen ervoor dat het overgrote deel van de deelnemende leerlingen (87 procent) overgaat naar het volgende schooljaar. Er is een direct verband aangetoond tussen de deelname van leerlingen en het niet blijven zitten.
  • Studenten hebben de afgelopen drie jaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun gratis ov-kaart te laat stopzetten. Nationale Ombudsman Van Zutphen en studentenorganisaties vinden dat de overheid het stopzetten van de ov-kaart logischer moet maken. Het ministerie van onderwijs onderzoekt of de kaart automatisch kan worden stopgezet.
  • De Nederlandse wetenschap internationaliseert. Steeds meer Nederlandse wetenschappers vertrekken naar het buitenland, en ongeveer evenveel onderzoekers komen vanuit het buitenland naar ons land. In 10 jaar tijd steeg dit met 13 procent naar 33 procent. Ook onder buitenlandse studenten wordt Nederland populairder, veruit de meeste buitenlandse studenten zijn Duits.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids