Normal_studenten_college

De vakantieperiode is een tijd voor rust en bezinning. De Nationale Onderwijsgids heeft daarom een nieuwe reeks: 'Rick redeneert'. Rick Veldman (25) is onze 'huis'student (want wat is een onderwijsredactie zonder student-correspondent!); naast zijn studie Geografie & Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen schrijft hij wekelijks over nieuws en actualiteiten voor de Nationale Onderwijsgids. Nu zijn studiegenoten van een biertje liggen te genieten op een zonnig strand, is het voor Rick een mooi moment om eens wat dieper over dingen na te denken. De komende acht weken geeft hij zijn nuchtere kijk op hot topics en serieuze zaken van het studentenleven. Kamerprijzen, ontgroeningen, het leenstelsel? Rick heeft er een mening over. Deze week: langer over je opleiding doen, oftewel langstuderen.

Door: Rick Veldman

Veel studenten doen langer over hun studie dan strikt gezien nodig is. Het is geen ongebruikelijk fenomeen dat studenten één of twee jaar langer doen over een bacheloropleiding van drie jaar. Dit kan leiden tot een (onjuiste) conclusie dat al deze studenten het bruisende studentenleven prioriteit geven boven het afronden van een studie. Dit gaat echter niet altijd op. Veel studenten maken zich nuttig gedurende hun studententijd of ontplooien zich op allerlei manieren, waardoor de studievertraging wordt gecompenseerd door een grote koffer vol extra levenservaring en kennis.

Zelfontplooiing

De studententijd is voor veel jongeren de tijd om zichzelf te ontdekken en vele uiteenlopende nieuwe contacten aan te gaan. Gedurende de basisschool en middelbare school word je nog ijverig aan het handje gehouden tijdens belangrijke momenten en keuzes, maar vanaf je studententijd sta je er alleen voor. Studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om lid te worden van een vereniging. Dit kan behalve een studentenvereniging evengoed een culturele-, politieke-, kunst- of sportvereniging zijn.

Ook op studiegebied kunnen studenten zelf richting geven aan hun studietijd en latere carrière. Een minor aan een andere faculteit, keuzevakken, bijzondere cursussen, een periode studeren in het buitenland, er zijn talloze mogelijkheden voor een student om zich te onderscheiden en een perfect pakket aan kennis en ervaring samen te stellen. De studententijd is dé tijd voor zelfprofilering en het opdoen van ervaringen waar je de rest van je leven iets aan hebt. Daar mag best voldoende tijd voor genomen worden.

Organisatorische ontwikkeling

Ook vinden veel studenten het leuk om zich naast het studeren in te zetten voor een vereniging. Dit kan in de vorm van uiteenlopende commissies, welke verantwoordelijk zijn voor evenementen zoals bedrijfsbezoeken, congressen, een wintersport of themafeesten. Door een commissie te doen leren studenten allerlei nieuwe vaardigheden waar ze eerder niet of nauwelijks mee in aanraking zijn gekomen. Ze leren een evenement, feest of uitje organiseren, waarvoor ze intensief moeten samenwerken en verantwoordelijk zijn voor iets waar misschien wel honderden mensen bij betrokken zijn. Sommige studenten gaan nog een stap verder en besluiten om gedurende een jaar het bestuur te vormen van een studie-, sport- of studentenvereniging. Uit eigen ervaring weet ik dat een bestuursjaar een ontzettend waardevolle ervaring is. Ik heb enorm veel geleerd op het gebied van samenwerken, organiseren, het oplossen van problemen en creativiteit. Zo’n jaar is een zeer waardevolle toevoeging aan een studententijd en maakt een jaar studievertraging meer dan goed.

Arbeidsmarkt

Langstuderen heeft nog andere, indirecte positieve gevolgen. Na het behalen van een diploma gaan veel studenten op zoek naar een ‘echte’ baan die past bij hun studie en waar ze fulltime aan de slag kunnen. Tot die tijd zijn veel studenten werkzaam in de horeca en in winkels van grote steden. Restaurants, cafés, kledingzaken en supermarkten zouden vaker op zoek moeten naar nieuwe werknemers, waar er tegelijkertijd minder van zijn wanneer studenten en masse nominaal zouden afstuderen.

Fundament voor het verdere leven

Het studentenleven is bovenal gewoonweg een ontzettend leuke, leerzame en unieke periode in iemands leven. Veel jongeren die op hun achttiende beginnen met studeren, voelen zich op hun tweeëntwintigste nog niet klaar om te beginnen met het werkende leven. Het kan geen kwaad om wat langer over de studie te doen, zo lang de vertraging maar enigszins wordt gevuld met andere, verrijkende bezigheden.

Er zijn tal val politici die momenteel druk aan het formeren zijn, die hun studententijd ook met enkele jaren hebben verlengd. Denk aan Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD), minister van Onderwijs Jet Bussemaker en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, die respectievelijk elf, acht en zeven en zes jaar hebben gestudeerd.

Er zijn natuurlijk voldoende studenten die liever feest vieren en zuipen, en daar achteloos een paar jaar langer van willen genieten, maar dit geldt niet voor iedereen. Studenten vormen een belangrijke laag van de bevolking en zitten in de belangrijkste fase van hun leven. Gun hen de tijd om de basis te leggen voor de rest van hun leven, zodat zij zich later optimaal kunnen inzetten voor een goed functionerende maatschappij.

© Nationale Onderwijsgids / Rick Veldman