Logo_logo_che

De gemeente Ede en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gaan samenwerken op het gebied van ondersteuning voor jeugd. Daarvoor is een samenwerkingsagenda opgesteld die gisteren is getekend door wethouder Leon Meijer, verantwoordelijk voor jeugd in Ede, en Harmen van Wijnen, voorzitter van het College van Bestuur van de CHE. Dit meldt gemeente Ede.

De hbo-opleiding Social Work van de CHE leidt studenten op tot professionals die onder meer jongeren en gezinnen ondersteunen. Gelieerd aan het lectoraat Jeugd en Gezin van deze opleiding wordt onderzocht hoe informele netwerken van betekenis zijn voor hulpvragers en hulpverleners. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor alle zorg en ondersteuning aan jeugd. Gemeente Ede zet zoveel mogelijk in op het voorkomen van zorgvragen.

In de afgelopen maanden voerde de CHE voor de gemeente Ede een quick scan uit naar de participatiesamenleving op opvoedkundig gebied. Als vervolg hierop, gaan studenten  in diverse wijken onderzoeken inwoners samenwerken aan opgroeien en opvoeden van kinderen. Zowel de gemeente als hogeschool willen in beleid, onderwijs en onderzoek steeds bezig te zijn met de vraag: bij welke ondersteuning en zorg zijn Edese kinderen en jongeren nu echt gebaat? Wat werkt? En waar moet onze aandacht en inzet naar uit gaan?

Thema’s die in de samenwerkingsagenda centraal staan zijn: pleeggezinnen en gezinshuizen, ondersteuning van gezinnen door sociale netwerken, de organisatie van reflectiebijeenkomsten voor jeugdwerkers en andere professionals en onderzoek naar de rol van de gemeente in het nieuwe jeugdzorgstelsel. De samenwerkingsagenda heeft een duur van in elk geval drie jaar en moet antwoord geven op bovenstaande vragen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids