Normal_klaslokaal2534

Op de Nijmeegse basisschool De Hazesprong moeten de leerkrachten er goed op letten dat de lokalen goed geventileert worden. Wanneer dit niet gebeurt is de concentratie kooldioxide in de klas te hoog, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door studenten Biomedische Wetenschappen van Radboudumc. Dat meldt de Gelderlander.

Begin dit jaar hebben de studenten tests uitgevoerd in de klaslokalen van de school. De ene dag werd er niets aan de ventilatie gedaan en de volgende dag werden de ramen geopend. “Je zag dat als ramen vaker worden opgezet, het kooldioxideniveau daalt. Ventileren is dus nodig”, zegt Nathalie Donders, universitair docent op het Radboudumc en begeleider van het onderzoek.

Verschillende ouders waren al ongerust over het klimaat op de basisschool. Een slecht klimaat binnen de school zou namelijk een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid en de leerprestaties van de kinderen. Donders raadt de basisschool aan om geregeld met een speciaal apparaat door de school te gaan. Dit apparaat geeft met kleuren aan of er geventileerd moet worden.

© Nationale Onderwijsgids