Marja Ruijterman

Door Marja Ruijterman

Mensen vragen: "hoe werkt dat dan? Hoe kan ik mijn gedachten omzetten? Jarenlang denk ik al negatief... dat lukt toch niet." Het eerste wat je doet is het vastbesloten besluit nemen dat je het gaat doen en oefenen. Dan ga je aan de slag. Je kijkt naar je gedachten als een toeschouwer en ziet wat er langs komt: Als je tevreden bent... dan hou je het zo. Als je de kwaliteit van je gedachten wilt upgraden dan ga je meteen aan de slag.

Door Marja Ruijterman

Aan welke gedachte heb ik wel wat? Misschien eerst even opschrijven om jezelf te helpen. Dat doe je een aantal keer per dag en net zo lang tot het vanzelf gaat. Bij mij duurde het twee weken. Bij anderen een dag en sommigen doen er wat langer over. De sleutel is bewustzijn! Identificeer je jezelf met je gedachten of als de toeschouwer?

Hier wat voorbeelden: Een studente, die ik trainde over uitstelgedrag, vertelde van de week dat ze nu op haar gedachten let. Ze had een foldertje waarop stond dat je voor een euro een nacht met twee personen in een nieuw hotel kon logeren als je tot de eerste honderd aanmelders hoorde. Normaal zou ze gedacht hebben: Ach, ik zal wel te laat zijn.. dat loopt natuurlijk storm en had ze het laten gaan.

Nu dacht ze: kom ik ga het proberen. Ze liep naar de tram en haar tas viel omdat het hengsel brak. Normaal had ze gedacht: shit.. zie je wel... ik ga naar huis. Nu dacht ze: Ach, wat geeft het... ik bind de boel bij elkaar en ga door. Ze miste de tram. Normaal zou ze denken: Nou, dat was het, ik ga maar naar huis.

Nu dacht ze: dan neem ik de volgende. Ze kwam aan bij het hotel en zag niemand in de lobby. Ze dacht: zie je wel het is voorbij. Toch liep ze naar de balie en vroeg of ze nog in aanmerking kwam. Ze bleek een van de weinigen die zich aanmeldde en zie: ze had een kamer voor een euro. Ze is dolblij dat ze nu met een vriendin een weekendje weg kan.

Een stukje uit de mail van een vriendin die in Schotland woont. Ik mag het publiceren: "Woedend en kwaad over alles arriveerde ik op Schiphol en toen ik voorbij de douane was ging ik naar het toilet. Ik wilde mijn woede proberen om te zetten in een positieve gedachte en in een beter gevoel en toen ik weg liep uit het toilet zei ik tegen de schoonmaakster: "U heeft de toiletten geweldig onderhouden en schoongemaakt dat mag ook wel eens gezegd worden."

Ze keek blij en verrast met dit compliment en bedankte mij hiervoor. Ik denk dat ik haar dag goed gemaakt heb en toen ik weg liep had ik zelf ook een blijer gevoel omdat ik iemand die normaal bijna geen complimentjes krijgt zoals een toiletschoonmaakster ook eens een blij kon maken. Zo simpel om gevoel te veranderen zo moeilijk soms om eraan toe te geven."

De vriendin verzekerde me nog dat ze alles goed verwerkt... want dat moeten we niet vergeten. "Ik ga dit goed verwerken!" is een gouden gedachte.

© Nationale Onderwijsgids / Marja Ruijterman