Marja Ruijterman

Door Marja Ruijterman

Hard gewerkt en heerlijk vrijdag een vrije dag gepland, je kijkt er naar uit. Een welverdiende vrije dag! Maar dan belt iemand om te vragen of je vrijdag iets te doen hebt. "Ga je met me mee naar... of heb je dan al iets?" "O, nee" denk je en je zoekt koortsachtig naar uitvluchten. Je antwoordt kleintjes: "Nee, dan heb ik niets..." en daar gaat je vrije dag. De dag die je voor jezelf had willen houden.

Door Marja Ruijterman

Je eigen tijd...

Schuldgevoel over je eigen tijd. Natuurlijk is, als je er goed over nadenkt je hele leven "je eigen tijd" maar dat wordt een andere blog. Deze gaat over de dag dat er niets gepland staat en je lekker op de bank een boek had willen lezen of helemaal niets had willen doen.

Ik spreek vaak mensen, half of geheel overspannen die zich schuldig voelen wanneer ze "nee" zeggen als iemand aanspraak maakt op hun vrije dag. Hier een tip: Blok met een groot geschreven letters: "VRIJ" jouw dag! Geen excuses... Kom op voor je dag!

Volgende keer zeg je open en vrij: "Vrijdag staat er niets en dat houd ik zo! Dat is mijn vrije dag!"

Mocht je toch last hebben van een te grote hartslag of een zweet aanval... doorsta het, ga het aan... laat het zweet maar zweten en laat het hart maar kloppen: Dit is jouw dag!

© Nationale Onderwijsgids / Marja Ruijterman