Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

Door Julliete Maltha

Stap 1- Maak een to-dolijst

Inventariseer eerst welke vakken jij hebt en werk leer- en maakwerk je hier moet doen. Noteer ook meteen van welk vak je toetsen hebt opgekregen. Die gaan wij namelijk straks ook in de planning zetten, want we gaan vooruit werken. 
 

Stap 2 - Tijd inschatten

Essentieel bij het maken van een goede planning is om te kijken hoeveel tijd je nodig hebt per element. Een moeilijk vak vergt meer tijd dan een makkelijker vak. Kijk dus goed naar de tijd die je gaat indelen per vak. Let op, je kan je planning straks ten alle tijden gewoon aanpassen, niks staat vast.
 

Stap 3 - Verdeel taken

Ga niet alles in een keer doen. Bijvoorbeeld, je hebt straks een boekverslag wat je moet gaan inleveren. Kijk nu eens goed wat voor een taken je hier allemaal voor moet gaan doen. 
 
  • Boek lezen
  • Moeilijke woorden opschrijven en opzoeken wat de betekenis is
  • Verslag schrijven
  • Verslag nakijken / laten nakijken en nog finetunen
Zo zie je dat je alles kan verdelen in stukken. Ga het boek dus niet in een of twee dagen lezen. Verdeel het over een week of kijk wat voor jou realistisch is. Ook dit hoort bij het maken van een goede planning. Vooruit werken en de taken verdelen.
 

Stap 4 - Maak een weekplanning

Nu gaan we de weekplanning maken of de planning voor twee weken. Belangrijk hierbij is, is vooruit plannen en herhalen. Ga niet alles in een of twee dagen stoppen, maar spreid het uit! 
 
Start met je leerwerk en doe later je maakwerk. Aan het begin van de middag is je concentratie nog goed. Daarom is het belangrijk het leren eerst te doen. Hou er ook rekening mee dat je begint met de moeilijke vakken. Als je concentratie straks wat begint af te nemen, kan je beter aan de slag gaan met een vak waar je goed in bent. En ook niet geheel onbelangrijk, plan pauzes in. Zorg ook even voor rust voor je hersenen!
 

Stap 5 - Pas je planning aan als nodig is

Een goede huiswerkplanning kan je zeker nog aanpassen. Als jij merkt dat je missschien de tijd niet goed hebt ingeschat voor een vak, dan pas je dit gewoon aan. Op deze manier heb jij straks de ultieme huiswerk planning die werkt voor jou!
 
 
Op het YouTubekanaal van Maltha studiecoaching vind je nog meer video's die jou kunnen helpen. En heb jij nu behoefte aan hulp bij je huiswerk? Vraag het in de chat of vul het inschrijfformulier in voor de online diensten van Maltha studiecoaching. 
 
© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiecoaching