Normal_juliette_maltha_nieuw

Het zal je niet zijn ontgaan. De scholen zijn dicht in ieder geval tot en met 6 april. En nu? Zelfdiscipline en planning worden vanaf vandaag heel erg belangrijk voor jou als leerling. Dus hoe ga je dat thuis leren nu aanpakken?

Door Julliete Maltha

Plannen

Ik zei het net al: plannen! Maak elke dag een heldere planning wat je precies moet doen, leer- en maakwerk en voor welk vak. Schat in hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt en zet dat duidelijk in een schema. Luister ook goed naar je docenten die je online verder zullen helpen met je schoolwerk. Noteer alles en structureer.
 
Hou in gedachte dat je concentratie aan het begin van de dag beter is dan helemaal aan het einde. Let ook op de moeilijkheidsgraad van de vakken. Moeilijke vakken vergen veel concentratie, dus maak deze zo vroeg mogelijk. Merk je nu dat je moeite hebt met je planning die je hebt gemaakt, check dan eerst of het een realistische planning is. Misschien moet je her en der wat bijschaven. Merk je dat je regelmatig te weinig tijd per vak inplant, dan is het logisch dat je het werk niet afkrijgt. Hou ook rekening met pauzes in je planning. Zorg ook even voor een kwartier rust en ontspanning voor je hersenen.
 

Een rustige werkplek

Een rustige werkplek creëren is nu weg belangrijk. Wellicht zijn allebei je ouders thuis en je zussen- en of broers. Het is dus drukker in huis, tijd om rust te creëren wanneer je bezig bent met je huiswerk. Zorg dat je bureau opgeruimd is. Leg er geen overbodige spullen op. Orden je leerstof en zorg dat je agenda nu netjes op orde is. Zorg voor goed licht aan je bureau, wees uitgerust en merk je nu dat je concentratie wegzakt? Neem dan even pauze.
 

Aan de slag met de stof

Ga actief aan de slag met de stof, door bijvoorbeeld een mindmap of een samenvatting te maken. Of ga oefeningen maken en lees eens hardop. Bedenk vervolgens wat voor jou nog niet helder is en zoek dit dan later op. Zorg dus dat je dingen helder opschrijft, die voor jou niet helder zijn. Deze kan je dan navragen bij je docent of studiecoach!
 

Overhoren

Overhoren is erg belangrijk bij je leerwerk. Je kan jezelf overhoren of wellicht één van je ouders. Als je jezelf wilt overhoren kan je online woorden oefenen en oefeningen maken. Met name toetsen uit schoolboeken of toetsen van de docent zijn goede manieren om de stof te overhoren.

Controleren!

Tot slot: controleer! Een zeer belangrijk punt, want op dit moment wordt een zekere zelfstandigheid van je verwacht. Zorg daarom dat je alles helder noteert en jezelf controleert of je alles helder hebt opgeschreven.
 
Heb jij nog andere tips voor andere leerlingen, laat het ons dan weten! Let’s help eachother!
 
© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiecoaching