Normal_juliette_maltha_nieuw

Heb je na de vakantie een toetsweek voor de deur staan? Hoe kan je nou het beste leren in de vakantie als je ook gewoon van de vakantie wilt genieten? In deze blogpost geven wij je een paar tips over hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je je goed voorbereidt op de toetsen en tegelijkertijd ook nog heerlijk kunt uitrusten tijdens je vakantie.

Door Julliete Maltha

Plan goed vooruit

Bedenk van tevoren wat je precies moet leren voor de toetsen. Moet je leren voor een vak dat je lastig vindt? Plan voor dit vak dan wat meer tijd in. Begin in de vakantie met het leren van de theorie en het maken van samenvattingen. Zo kun je na de vakantie beginnen met het maken van oefentoetsen. Deel je planning met je ouders, zodat zij je kunnen helpen met het bijhouden van de planning en rekening kunnen houden met jullie gezamenlijke vakantieplannen.
 

Sta op tijd op

Het is wetenschappelijk bewezen dat je je ’s ochtends het beste kunt concentreren. Sta dus vroeg op in de vakantie! Ga ’s ochtends aan de slag met je leerwerk. Zo ben je de rest van de dag vrij van je leerwerk en kun je dus de rest van de dag lekker ontspannen, met vrienden afspreken of heb je tijd voor je hobby’s.
 

Leer samen op een rustige plek

Heeft een vriend(in) ook toetsen na de vakantie? Leer dan samen! Zo zie je elkaar toch in de vakantie. Houd er daarbij wel rekening mee dat het niet te gezellig moet worden. Zoek bijvoorbeeld een studieplek waar het rustig is of waar nog meer mensen aan het leren zijn.
 

Houd genoeg rust en pauze

Vergeet tijdens het leren niet om pauzes te houden en in te plannen. Door tussendoor pauzes te houden, kun je je uiteindelijk langer en beter concentreren. Je kunt bijvoorbeeld een rondje lopen met de hond of een denkpuzzel maken. Vallen er feestdagen of verjaardagen in de vakantie? Houd deze dagen dan ook vrij! Dit zijn dagen waarop je natuurlijk met familie of vrienden bent.
 
Vakantie klinkt lekker, maar vergeet je schoolwerk niet! Als je nu hard werkt, kun je straks extra lekker genieten van je vakantie en vrije tijd! Hard work pays off!
 
Merk je nu dat het leren thuis moeizaam gaat en heb je hulp nodig? Dan kunnen wij op verschillende manieren helpen. Wellicht zijn dit goede opties voor jou:
 
  • Vakinhoudelijke bijles
  • Huiswerkbegeleiding 
  • Studiecoaching 

© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiecoaching