Normal_juliette_maltha_nieuw

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Iedereen heeft er één; om te bellen, te whatsappen, te facebooken, te snapchatten en om er foto’s/video’s mee te maken. Dan is het natuurlijk heel lastig om je telefoon weg te leggen, want er komen veel interessante berichtjes binnen op je telefoon. Een telefoon is zo handig, waarom zou je huiswerk dan sneller en beter gaan zonder je telefoon?

Door Julliete Maltha

Afleiding door je telefoon

Dit komt je vast wel bekend voor: je zit aan je bureau huiswerk te maken, kijkt naast je boek en ziet dat er constant berichtjes binnenkomen op je telefoon. Deze berichtjes moeten echt meteen beantwoord worden, zo leuk zijn ze!! Hierdoor raak je de concentratie kwijt die je daarvoor had en ga je meteen iets anders doen dan huiswerk. Oftewel, hierdoor raak je afgeleid en kun je je niet meer focussen op het huiswerk. Het kan gebeuren dat je net een opdracht aan het maken bent en door deze afleiding het antwoord niet meer weet of het antwoord zelfs verkeerd opschrijft. Dat is zonde!

Tips om te leren zonder je telefoon

Voor het gebruiken van je telefoon tijdens het maken van huiswerk zijn er een aantal tips:

  1. Leg je telefoon op een andere plek neer dan waar je je huiswerk maakt (leg je telefoon bijvoorbeeld in de keuken, wanneer je je huiswerk op je kamer maakt). Zo kun je niet afgeleid worden!
  2. Geef je telefoon aan je ouders zodat zij erop kunnen letten dat jij niet afgeleid raakt tijdens het maken van je huiswerk. Zet dan wel even het geluid uit ? Als je klaar bent met het maken van je huiswerk, kun je je telefoon natuurlijk weer terug vragen!
  3. Kun je het nu echt niet aan om zonder telefoon in een ruimte te zijn? Zet dan een timer op je telefoon van bijvoorbeeld één uur. Berg dan je telefoon ergens op (achter in je kast bijvoorbeeld). Zolang de timer niet gaat, mag je niet op je telefoon kijken.

Wist je dat?

De leerlingen bij Maltha hun telefoon aan het begin van de middag bij de studiebegeleiders inleveren en tijdens de pauzes en aan het einde van de dag weer ophalen? Zo raken zij niet afgeleid en kunnen zij super geconcentreerd hun huiswerk maken!

© Nationale Onderwijsgids / Matlha Studiecoaching