Normal_juliette_maltha_nieuw

Onze hersenen zijn één van de belangrijkste organen van ons lichaam. Binnen onze hersenen worden allerlei processen aangestuurd en er wordt diverse informatie verwerkt en opgeslagen.

Door Julliete Maltha

Kan je de werking van je hersenen verbeteren? Ja!
Voor een optimale functie van het brein moeten de cellen goed werken, hiervoor zijn voldoende zuurstof nodig én voedingsstoffen. Door de juiste voeding kunnen we de werking van onze hersenen beïnvloeden en daarmee ook onze intelligentie en ons geheugen.

Wat zijn smart-voedingsstoffen en waarom?
Om te beginnen bestaan onze hersenen voor het grootste gedeelte uit vet, daarom is een goede aanvoer van vetten noodzakelijk. Ze zorgen er onder andere voor dat signalen goed doorgegeven kunnen worden. Vooral de onverzadigde vetten zoals DHA en EPA zijn goed voor je. Deze vetten zitten met name in vette vis en worden ook wel omega 3 vetzuren genoemd. Aangezien ons lichaam deze vetten zelf niet kan aanmaken is het extra belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen door middel van onze voeding.

Naast omega 3 vetzuren zijn vitamines en mineralen ook van belang voor gezonde hersenen. Vitamine B is van invloed op de zenuwcellen in ons lichaam, daarom zijn alle B vitamines belangrijk voor een goed geheugen. Deze vitamines vind je voornamelijk in volkoren producten, bonen, zuivel, kip, kalkoen en vis. Naast vitamine B is ook vitamine C belangrijk. Vitamine C vind je in bijvoorbeeld kiwi’s en sinaasappels. Vitamine C is een krachtig antioxidant. Het helpt de kwaliteit van je cellen te verbeteren. Antioxidanten zijn belangrijk voor ons lichaam, omdat ze vrijeradicalen neutraal maken, hierdoor kunnen de cellen in ons lichaam niet beschadigd worden. Antioxidanten helpen ons bij het jong houden van onze hersenen. Antioxidanten zitten in diverse kruiden, groene thee en pure chocolade. Daarnaast helpt het drinken van voldoende water om je lichaam van de gifstoffen te ontdoen.

Door het eten van de juiste voedingsstoffen kunnen we de werking van onze hersenen verbeteren en de maximale capaciteit er uit halen! Dus wees slim en eet jezelf smart met de juiste voedingsstoffen!

© Nationale Onderwijsgids