Normal_juliette_maltha_nieuw

Iedereen kent de uitdrukking een goed begin is het halve werk. Het is zo klaar als een klontje dat het prettig is om een goede start te maken. In het onderwijs geldt des te meer dat een goed begin van het schooljaar ontzettend belangrijk is. 

Door Julliete Maltha

Cijfers
Waarom is een goed begin zo belangrijk? Vroeger waren er veel leerlingen die het jaar rustig begonnen, niet al te veel deden, om vervolgens aan het einde van het jaar een gigantische eindsprint in te zetten en dan toch nog over te gaan. Ten eerste is een dergelijke houding natuurlijk nooit aan te raden en ten tweede is het tegenwoordig ook niet zo makkelijk meer. Cijfers die aan het begin van het schooljaar worden gehaald blijven op bijna elke school tot het einde van het schooljaar staan. Dit betekent dat die onvoldoende voor wiskunde van september aan het einde van het schooljaar nog steeds even zwaar je cijfer naar beneden kan halen. Soms komen leerlingen hierdoor in de problemen. Ze realiseren zich erg laat dat het niet goed gaat en vervolgens is het erg moeilijk nog te herstellen. Daarnaast zorgt dit voor veel stress want er komt opeens veel meer druk te liggen op het presteren. Een goede start had dit kunnen voorkomen. 
 
Brugklas
In de brugklas is een goed begin misschien nog wel het belangrijkst. Kinderen maken een grote verandering door van de basisschool naar de middelbare school. Er wordt veel meer zelfstandigheid verwacht en kinderen moeten goede studievaardigheden ontwikkelen om hun middelbare schoolcarrière succesvol voort te zetten. Een slechte start aan het begin van het voortgezet onderwijs kan voor faalangst zorgen. Hier kan een kind de rest van zijn schoolcarrière last van houden. Met een goede start doet een kind meteen een succes ervaring op. Het is voor kinderen belangrijk om te weten dat ze het kunnen. 
 
Bovenbouw
In de bovenbouw hebben leerlingen nog maar weinig toetsen. Ze hebben voornamelijk voortgangstoetsen en schoolexamens. Hierdoor zijn er veel minder herstelmogelijkheden en wordt het belang van een goede start steeds groter. 
 
Hoe zorg ik voor een goede start?
Vaak denken ouders pas aan huiswerkbegeleiding of andere coaching als er al een probleem is. Door middel van goede begeleiding zorgt u ervoor dat er geen studieproblemen ontstaan en er een goed begin gemaakt wordt. Uw kind doet hiermee een succeservaring op en bouwt een buffer op voor als het later in het schooljaar wat moeilijker wordt. Voorkomen is beter dan genezen!
 
© Nationale Onderwijsgids