Normal_juliette_maltha_nieuw

Voor leerlingen met autisme is vastigheid, structuur en voorspelbaarheid erg belangrijk. Juist op de middelbare school is dat iets wat minder voorkomt.

Er kunnen lessen uitvallen, soms wordt er een onverwacht so gegeven of er wordt in een ander lokaal les gegeven. Dit zijn allemaal zaken waar een leerling met autisme meer moeite mee heeft. Voor niet alle vakken kan je op dezelfde manier leren, studievaardigheden zijn hierbij belangrijk. Hoe kan je nou je studievaardigheden verbeteren?

Door Julliete Maltha

Wat zijn studievaardigheden?
Studievaardigheden heb je nodig om succesvol te kunnen leren. Een voorbeeld hiervan is het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Ook het maken van mindmaps en samenvattingen is belangrijk. Voor een toets is het vaak nodig om een planning te maken. Om woordjes te leren en inzichtvragen te oefenen heb je studievaardigheden nodig. Je moet weten hoe je dat het beste kan leren. Meestal leren leerlingen die studievaardigheden gedurende hun schoolloopbaan. Toch hebben leerlingen met autisme hier meer moeite mee en moeten ze hierbij geholpen worden.
 
Het maken van een goede planning
Leerlingen met een vorm van autisme hebben baat bij voorspelbaarheid en duidelijkheid. Om ervoor te zorgen dat ze niet in de knoop komen bij het leren van een toets is een goede planning belangrijk. Gebruik hierbij een blad voor twee weken waarbij het overzicht duidelijk is. Het inplannen per dag geeft meer structuur en overzicht. Op deze manier is het duidelijk wat de jongere per dag moet doen.
 
Maak een mindmap
Bij een vak als geschiedenis of aardrijkskunde moet vaak veel gelezen worden. Bij het lezen en leren van de stof moet er onderscheid gemaakt worden tussen hoofd- en bijzaken. Het maken van een mindmap helpt om de hoofdzaken van de bijzaken te kunnen scheiden. Ook geeft het overzicht van de stof en kunnen er makkelijker verbanden gelegd worden. Een mindmap is dan ook een handig middel om de stof goed te onthouden.
 
Het leren van woordjes
Voor elke taal moeten woordjes worden geleerd. Een manier die voor de leerling goed werkt is belangrijk. Er zijn verschillende methodes maar het belangrijkste is om verschillende methodes te proberen totdat de methode gevonden is waarbij de woordjes goed onthouden worden. Meestal leren leerlingen aan de hand van www.wrts.nl. Niet voor iedereen werkt dit. Ook kan er geoefend worden met kaartjes en de woorden een aantal keer foutloos opschrijven.
 
Heeft u nog handige tips voor het aanleren van studievaardigheden in combinatie met autisme? Laat het ons weten!
 
© Nationale Onderwijsgids