Onderwijsbond snapt dat tropenrooster vervelend is voor werkende ouders

De Algemene Onderwijsbond (AOb) snapt dat het vervelend is voor sommige ouders als scholen eerder sluiten vanwege de hitte, terwijl dit wel gewoon is toegestaan. Verschillende onderwijsorganisaties denken dat het aanpassen van schoolgebouwen de beste oplossing is. Dat meldt NU.nl.

Scholen mogen tijdens een hitteplan zelf beslissen of ze gebruikmaken van een tropenrooster. Een tropenrooster houdt in dat er kortere lesuren of -dagen zijn. Scholen zijn niet verplicht om iets te veranderen in hun rooster.

Veiligheid van leerlingen en leraren 

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat de veiligheid van leerlingen en leraren altijd voorop staat. Het oordeel van de scholen is het belangrijkst en als zij beslissen om een lesdag eerder te starten, dan staat het ministerie achter hen.

Warmer dan 27 graden in het schoolgebouw 

Scholen mogen de deuren sluiten als het in het gebouw warmer is dan 27 graden en er een hitteplan van kracht is, aldus de AOb. Daar zijn met de scholen ook afspraken over gemaakt.

De AOb snapt dat het vervelend is voor ouders als een school besluit om eerder te sluiten of om helemaal niet open te gaan. “Leraren en leerlingen kunnen, als het op school te warm is, hoofdpijn en andere klachten krijgen. Dat is ook niet goed.”

Werkende ouders 

Namens de basisscholen in Nederland laat de PO-Raad weten dat het vooral voor werkende ouders vervelend is als de scholen sluiten. De AOb en de PO-Raad denken dat aangepaste lestijden niet de juiste oplossing zijn. 80 procent van de scholen heeft namelijk een binnenklimaat dat niet geschikt is voor hoge temperaturen. Scholen beter bestand maken tegen de hitte is volgens de organisaties de beste oplossing. “Er moet alleen geld voor beschikbaar komen, want zo schiet het niet op”, besluit de PO-Raad.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk