Normal_6fd2197c-fedf-4ecb-8b16-eadf151e9a73
Voor kinderen is er op donderdag 2 juni om 10:00 uur een speciale kinderopening van SONSBEEK’16: transACTION. Voor het eerst is een kinderkunstwerk, De stad van de Kinderen, onderdeel van de internationale hedendaagse kunsttentoonstelling. Tien Arnhemse schoolklassen lieten zich inspireren door de Indonesische kunstenaar Eko Prawoto - die voor SONSBEEK ’16 naast de Stadsvilla in Park Sonsbeek een bamboegebouw bouwt - en hebben objecten van bamboe gemaakt.
Dat kinderen een actieve rol hebben en het kinderkunstwerk ook een prominente plaats inneemt, past bij de werkwijze van curator ruangrupa. In transACTION draait het om deelname van bewoners en bezoekers die zelf iets met de werken kunnen doen, er iets aan kunnen toevoegen of veranderen. Met een ‘open call’ nodigt ruangrupa iedereen uit gebruik te maken van de installaties in het park. In deze tijdelijke verblijfs- en ontmoetingsplekken kun je bijvoorbeeld je verjaardag vieren.
 
Programma kinderopening 2 juni
Om 10:00 uur worden de werken in een optocht van Stadsvilla Sonsbeek naar de locatie gebracht. De kinderen maken tijdens de optocht muziek op ‘angklungs’, Indonesische muziekinstrumenten van bamboe. De werken worden dan één voor één opgehesen aan palen van vier meter hoog, langs de rand van de Sonsbeekweide. De kinderopening is voor iedereen toegankelijk.
 
Workshops waarin de stad van bamboe uitbreidt
Na de opening kunnen kinderen verder bouwen aan De stad van de Kinderen en zijn er elke zaterdag- en zondagmiddag in Park Sonsbeek kinderworkshops.
 
SONSBEEK ’16: transACTION kids 
Ook tijdens de tentoonstelling blijven kinderen bijdragen aan SONSBEEK ’16: transACTION. In tien Arnhemse wijken werken groepen kinderen van 8 tot en met 12 jaar op scholen, in buurthuizen en in scoutinggroepen aan projecten. Samen met kunstenaars bepalen de kinderen met welke middelen zij iets voor de wijk willen betekenen en wat de wijk voor hen betekent. Dit resulteert in verschillende acties zoals optochten, gedichten, gigantische tekeningen en andere beeldende werken. Zo voelen kinderen zich verbonden met SONSBEEK ’16: transACTION.
 
DOEBOEK
Voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar is het Kids DOEBOEK ontwikkeld. Dit boek staat vol doe- en tekenopdrachten over Park Sonsbeek en de kunstwerken. Het boek is voor 3,50 euro verkrijgbaar bij de Molenplaats, het informatiecentrum van SONSBEEK ’16, en in Museum Arnhem.
 
ruangrupa 
SONSBEEK ’16: transACTION wordt samengesteld door zeven kernleden van ruangrupa. ruangrupa bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. Het collectief is gefascineerd door, en actief betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Ze staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten. Dit heeft geleid tot specifieke observatiemethoden en benaderingen die ruangrupa via artistieke evenementen tot uitvoering bracht in onder andere Jakarta, Istanbul, Sydney en Sao Paulo. 
 
Over SONSBEEK 
Al vanaf de eerste editie weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen.