Normal_peace

Vrijdagmorgen 15 april start voor de tweede keer de miniconferentie Vrede en Vrijheid. Dit jaar buigen 18 scholieren zich over het vraagstuk: ‘Wat is voor jou zo waardevol dat je het mee zou nemen als je zou moeten vluchten’. Dit thema is onderdeel van een wedstrijd onder scholieren. Na het eerste plenaire deel kiezen de leerlingen drie winnaars uit de inzendingen. De conferentie start om 10.45 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

In september wordt de leerlijn Erfgoed voor basisscholen gelanceerd. Om deze alvast onder de aandacht te brengen, is een wedstrijd georganiseerd. Leerlingen uit alle groepen van alle basisscholen in Ede zijn gevraagd om een werkstuk in te leveren. Het thema is: ‘wat is voor jou zo waardevol dat je het mee zou nemen als je zou moeten vluchten’. Uit de beste inzendingen kiezen de achttien vredesambassadeurs vrijdag drie winnaars.
 
Het eerste deel van de conferentie wordt geleid door Jan Durk Tuinier van de Stichting Vredeseducatie. Hij gaat in op het thema 'Vluchtelingen toen en nu'. Bevrijding van Ede, 16 april rondleiding Mausoleum
 
Op 17 april 1945 is Ede bevrijd. Reden om dat jaarlijks te vieren. Dit jaar staat vooral het Mausoleum in de schijnwerpers. De leerlingen krijgen daarom voorafgaand aan de conferentie een rondleiding over het Memorial park. Alle oorlogsmonumenten worden toegelicht.
 
Ook op zaterdag 16 april is iedereen welkom op het Memorial park. Van 10.30 uur tot 15.00 uur organiseert het Platform Militaire Historie Ede rondleidingen voor jong en oud. Vanaf de Oude Kerk kan men gratis gebruik maken van bijzonder vervoer. Daar staan oude legervoertuigen klaar om belangstellenden naar het Memorial park te brengen.