Logo_nijmegen_lok_kunstbus

Op vrijdag 27 november gaan 25 kinderen van basisschool de Kleine Wereld (Newtonstraat 50) samen met ontwerper Marga van den Heuvel aan de slag om de Kunstbus van Cultuur en School Nijmegen om te toveren tot een rijdend kunstwerk. Wethouder van Kunst en Cultuur, Bert Velthuis, komt de kinderen tussen 11.00 en 12.00 uur een handje helpen.

In juni van dit jaar gaf de gemeente Nijmegen toezegging voor een jaarlijkse subsidie van € 50.000,- voor de periode van 2015 t/m 2018 aan Cultuur en School Nijmegen (CESN). Hiermee kan CESN de Kunstbus weer laten rijden. De Kunstbus maakt vervoer mogelijk van scholen (met leerlingen met een lage startkans) naar culturele programma’s van Nijmeegse culturele instellingen en musea zoals de Lindenberg, de Stadsschouwburg en Vereeniging, museum het Valkhof, Museumpark Orientalis, Kwatta, het Afrikamuseum of de Honig.

Voor scholen blijkt het vervoer naar musea, podia en culturele instellingen vaak een probleem. Ouders zijn door verplichtingen op het werk lang niet altijd beschikbaar om onder schooltijd te rijden. Kinderen uit de laagste klassen zijn te jong om met het openbaar vervoer of de fiets te gaan en scholen beschikken niet over de financiële middelen om zelf vervoer te regelen. Met als gevolg: een drempel om deel te nemen aan de culturele programma’s.

Wethouder Velthuis: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat alle kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met kunst en cultuur. Het ontbreekt in sommige gezinnen aan geld hiervoor en cultuur is niet in alle gezinnen een onderdeel van de opvoeding. Met de Kunstbus kunnen scholen nu gemakkelijker naar bijvoorbeeld mooie voorstellingen of musea.”

Kinderen leren door middel van kunst en cultuur talenten te ontdekken, kunnen zich creatief ontwikkelen, leren zich te uiten en op een andere manier naar een onderwerp te kijken. Daarom zijn CESN en de verschillende culturele instellingen ook blij met de toekenning van deze meerjarige subsidie.

De bus wordt door kinderen versierd en omgetoverd tot een kunstwerk. Zo wordt een ritje in de Kunstbus nog leuker en sluit hij ook aan bij de beleving van kinderen. Op vrijdag 27 november maken de leerlingen van groep 5 onder leiding van Marga van den Heuvel van studio Maartse Hazen en onder toeziend oog van wethouder Velthuis het ontwerp van de bus. Rabobank Rijk van Nijmegen sponsort de make-over van de bus met een bedrag van € 5000,-.