Logo_niet_jouw_schuld_seksueel_ongewenst_gedrag_in_het_uitgaangsleven

Seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven – een persoonlijk gesprek met Zoë Horsten en Juliënne Beijer
- Zoë Horsten heeft helaas vaak genoeg negatieve ervaringen meegemaakt tijdens het uitgaan waarbij ze ongewenst werd benaderd, betast of zelfs werd aangerand. In deze aflevering deelt ze haar verhaal. Juliënne Beijer, projectcoördinator van het safer clubbing project, vertelt over hoe het uitgaansleven veilig en leuk kan zijn voor iedereen en wie hierin een verantwoordelijkheid heeft.

 

Wat kunnen clubs zelf doen om incidenten, zoals wat Zoë meemaakte, te voorkomen en te stoppen? Wat heeft ‘safe clubbing’ hiermee te maken? Hoe kan grensoverschrijdend gedrag al in een vroeg stadium bespreekbaar worden gemaakt? Waarom is het belangrijk om hierbij traditionele gendernormen aan te pakken? En welke rol hebben scholen hierin en wijzelf?

Deze vragen komen aan bod in de aflevering van seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven!

‘niet jouw schuld’

‘niet jouw schuld’: dé podcast gemaakt door Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit, speciaal voor professionals uit de velden zorg, onderwijs en veiligheid & justitie! 

Een podcast door en voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs. veiligheid en justitie die te maken krijgen met slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting? 
Beluister hier de podcast via Spotify!
Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

"Er lijkt in het uitgaansleven wel een ongeschreven afspraak te zijn dat je op contact met anderen zit te wachten, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn."
- Zoë Horsten  

''Erkenning van personeel naar slachtoffers toe is belangrijk, wat daarmee voelen ze dat het niet alleen hun probleem is, maar dat we het met z’n allen aanpakken.'' 
- Sabine Meulenbeld

Sinds 26 april elke week een aflevering!

In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij in de dagelijkse praktijk bepaalde onderwerpen aanpakken aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. De thema's partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag wordt er een nieuwe aflevering gelaunched!

Teamtool: in gesprek gaan met je collega's

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega's en organisatie te versterken op deze specifieke thema's van gendergerelateerd geweld.
Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer informatie staat op www.act4respect.nl of word lid van onze LinkedIn-groep, waar al meer dan 450 professionals uit de velden onderwijs, zorg en veiligheid & justitie lid van zijn!

Nieuwsgierig geworden? De aflevering seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven van de podcast ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts!

Door: Nationale Onderwijsgids / Act4Respect